Det var frågor som diskuterades i en paneldebatt anordnad av Bliwa. Deltagare var Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega, professor Annika Härenstam, Göteborgs universitet, Annika Elias, Ledarna och Jesper Smith, HR-direktör på Tieto Sverige.

Vad är en attraktiv arbetsgivare?

Panelen gav en enhetlig bild av hur en arbetsgivare bör vara för att attrahera kompetens. Det handlar om att ge medarbetarna möjlighet till utveckling och flexibilitet. Det måste finnas möjlighet till individuella lösningar utifrån skilda livssituationer och personligheter. En viktig utgångspunkt är att människor vill göra ett bra jobb. Arbetsgivaren behöver ge förutsättningarna för att de ska kunna göra det i form av en hög grad av frihet inom tydliga ramar och grundförutsättningar. Ledarskapet ska vara stödjande.

Hur kan arbetsgivaren hjälpa anställda att kombinera jobb och fritid?

Den reglerade arbetstiden med möjlighet till övertid och tillägg för obekväm arbetstid verkar allt mer likna en parentes i arbetets historia. Vi är istället på väg tillbaka till bondesamhällets sammanblandning mellan arbete och fritid. Med en stor frihet att styra över sitt arbete kommer även ett ansvar att sätta gränser. Men det ansvaret ligger snarare hos individen själv. Arbetsgivarens ansvar ligger istället i tydliga spelregler.

Hur arbetar en attraktiv arbetsgivare mot ohälsosam stress?

Sjukskrivning på grund av stress ökar igen, inte minst bland unga kvinnor. För att komma tillrätta med detta är det viktigt att varje individ blir sedd och bekräftad. Chefen måste få förutsättningar i form av hanterbara arbetsgrupper, kunskaper och mandat att agera. I stora organisationer blir varje människa lätt väldigt liten och osynlig. När arbetet blir gränslöst tar de organisatoriska plåstren, ofta duktiga flickor, för stort ansvar och för mycket arbete och bränns så småningom ut.

Hur kan arbetsgivaren underlätta för medarbetare att arbeta efter 65?

Alla kan inte arbeta efter 65. Men chansen ökar om arbetsplatsen möjliggör en flexibilitet i arbetstider och arbetsuppgifter. Meningsfulla arbetsuppgifter som kunskapsöverföring och mentorskap är viktigt för att medarbetarna ska vilja stanna efter 65. För att arbetsplatsen ska vara attraktiv för äldre krävs också en inkluderande kultur där det är ok att vara äldre.

Är försäkring viktigt för en attraktiv arbetsgivare?

Intresset för försäkring som en del av förmånerna i anställningen har ökat även längre ner i åldrarna. Oron för bristerna i det offentliga trygghetsnätet gör att en arbetsgivare som erbjuder försäkringar upplevs som omtänksam. Det kan också finnas krasst ekonomiska skäl till att erbjuda försäkringar. När medarbetaren blir allt mer värdefull är sjukvårdsförsäkring en garanti för att snabbt få tillbaka medarbetaren om han eller hon drabbas av skada eller sjukdom.