Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza är sjukvårdsförsäkring onödigt för de flesta. "Försäkra dig bara om du bevisligen är i högrisksektorn. Att utgå från känslor går inte", säger han till Privata affärer. Han uppmanar konsumenten att göra en kalkyl innan en försäkring tecknas. "Sätt pengarna i ett perspektiv. Räkna ut vad försäkringen kostar de närmaste tio åren och vad du i stället skulle kunna göra med pengarna".

Claes Hemberg jämför även behovet av sjukvårdsförsäkring med behovet av att försäkra sin hårtork. Det tycks mig som en väl dålig jämförelse! Sjukvårdförsäkringen är långt ifrån en "fluff-försäkring". Låt mig förklara:

Trots den omfattande och utomordentliga vård vi kan få genom det offentliga systemet i Sverige så förekommer det allt som oftast stopp i maskineriet, oftast vid behov av specialistvård. Det är just där som sjukvårdsförsäkringen gör störst nytta, genom nätverk av specialister med god tillgänglighet.

Den som har varit förskonad från åkommor vet inte hur en väntetid på 2-6 månader till hudspecialist eller ortoped känns, trots remiss i handen och utlovad vårdgaranti. Om du efter en joggingrunda får besvär från ett knä kommer husläkaren inte att kunna ge en säker diagnos utan specialistkunskap eller tillgång till magnetkameraundersökning, något som husläkarens budget inte heller tillåter. Om patienten då skulle vilja bekosta en magnetkameraundersökning själv, kommer kalaset att kosta cirka 5 500 kr; ungefär vad en dyr sjukvårdsförsäkring (det finns billigare) kostar per år för en 45-åring.

Men sjukvårdsförsäkringen bekostar betydligt mer dyrbara behandlingar, exempelvis en ny höft eller en ryggoperation för cirka 100 000 kr, samt behövlig eftervård. Sedan kan vi ju faktiskt drabbas av fler åkommor under ett år. Utredning av dåliga tarmar, en ond rygg eller axel. Listan kan göras väldigt lång.

Eftersom det är just utredning, behandling och operation inom specialistområdena som är propparna i den offentliga vården, kan en sjukvårdsförsäkring spara mycket lidande för personen och många sjukdagar för arbetsgivaren. Man behöver inte någon högre utbildning i ekonomi för att räkna på de ekonomiska fördelarna med en sjukvårdsförsäkring, om man ställer pengar i relation till tid.

"Sätt pengarna i ett perspektiv" skriver Claes Hemberg.

Att sätta pengarna i ett perspektiv är precis det som ett stort antal arbetsgivare redan har gjort och fler följer deras exempel.

Ewa Broms, affärsområdesansvarig sjukvårdsförsäkring på Bliwa